Папа Фрања је изразио солидарност са муслиманском мањином Рохингја у Мјанмару и затражио да се њихова права поштују након насиља које је избило претходних дана.

«Стигле су нам тужне вести о прогону религијске мањине Рохингја, наше браће. Желим да им искажем своју блискост. И сви се молимо Господу да их спаси и инспирише људе и жене добре воље да помогну у поштовању свих њихових права — рекао је папа.

Од петка је у сукобима војске и полиције са Рохингја побуњеницима страдало 92 људи, од чега 12 припадника снага безбедности, саопштила је мјанмарска полиција.

Јуче су мјанмарске снаге отвориле ватру на цивиле који су бежали ка Бангладешу, који је са своје стране ухапсио 70 Рохингја миграната да би их изручио Мјанмару.

Према наводима неких медија, делегација Ватикана је недавно боравила у Мјанмару и Бангладешу да би припремила папину посету планирану за крај новембра, али та информација није потврђена у Ватикану.

Поглавар Католичке цркве је и у фебруару осудио третман Рохингја, који су у Мјанмару «мучени и убијани због своје традиције и вере» и поменуо «добре и мирне људе који годинама пате».

Народ Рохингја у Мјанмару живи генерацијама, али се у земљи са огромном будистичком већином третирају као странци.

Бета

Тагови: ; ;