Кина и Индија су се договориле да убрзају обострано повлачење снага у подручју Доклама, након двомесечне напетости.

Како је саопштило Министарство спољних послова Индије, последње недеље Њу Делхи и Пекинг су имали дипломатске контакте о ситуацији у Докламу.

„За време тих контаката имали смо могућност да изразимо наш поглед на ствари и представимо нашу забринутост и интересе… На тој основи је договорено убрзавање повлачења граничара на спорно подручје у Докламу, и оно се наставља“, изјавио је Спутњику представник индијског министарства.

Да подсетимо, све је почело 6. јуна, када су у спорно подручје Докалам ушли кинески војни инжењери и почели да граде пут према Бутану.

То је одмах изазвало протест суседа, савезничка индијска војска се умешала (Делхи има потписан споразум са Бутаном о чувању граница) и истиснула један део Кинеза. Међутим, Пекинг је ускоро послао појачање у ово подручје.

Њу Делхи се плаши да би преузимањем Докалама могао да буде доведен у питање уски појас Силигури, познатији као „кокошји врат“ (у неким деловима је широк само 30 километара) којим је више индијских држава повезано са центром.

Кинеско Министарство спољних послова издало је саопштење у ком се индијски војници оптужују за упад на територију Кине. У овом тренутку, неколико хиљада војника двеју држава се гледа преко пушкомета (растојање између њих је само 120 метара).

И са једне и са друге стране се чују оптужбе, претње и позиви за повлачење војника са спорног дела границе.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;