Позив председника Бошњачког националног већа у Србији Сулејмана Угљанина упућен ЕУ, ОЕБС-у и УН, да трајно реше статус Бошњака у Србији неће наићи на подршку неформалне групе «Пријатељи Санџака», коју чине дипломате из десетак амбасада и међународних организација, пишу «Вечерње новости».

Угљанинов позив, како се наводи, многи су протумачили као зов за исцртавање нових мапа у региону, али он неће наићи на подршку.

«Новостима» је у Делегацији ЕУ у Београду поводом нових Угљанинових порука о «распакивању региона» речено да би кључна брига свакога требало да буде развој региона југозападне Србије и прилике које тај развој доноси становницима.

«Стварање услова, уз помоћ ЕУ и других, да би се обезбедили просперитет и благостање за све, без обзира на етничку и верску припадност, а без задирања у било које границе», речено је у Делегацији ЕУ.

Делегација ЕУ је један од оснивача «Пријатеља Санџака», заједно са САД, Великом Британијом, Њемачком и ОЕБС-ом.

Лист подсјећа да Угљанин већ дуже вријеме «прети» интернационализацијом бошњачког питања у Рашкој /Санџаку/, а последњи пут је то учинио пре неколико дана на обележавању 100 година од одржавања такозване Сјеничке конференције.

Реч је о колаборационистичкој конференцији на којој су представници 12 општина у овом крају Србије затражили од Аустроугарске да се Санџак отцепи од Србије и Црне Горе и припоји БиХ.

Угљанин већ дуже време тражи подршку дела међународне заједнице за обнављање историјских сепаратистичких тежњи Бошњака.

Лист напомиње да су из групе «Пријатељи Санџака» у више наврата поручили да је њихов главни циљ економска подршка овом региону, али да се тешко може избећи и политички призвук њиховог ангажмана.

У тексту се наводи да до сада није основана слична асоцијација која би бринула о неком другом неразвијеном дијелу Србије, гдје су Срби или неки други народ у већини.

У Делегацији ЕУ кажу да су «Пријатељи Санџака» основани 2009. године да би се размотрили изазови региона југозападне Србије и пружила помоћ у рјешавању политичких и економских проблема.

 

 

РТРС

Тагови: ;