Амерички рониоци пронашли су тела 10 морнара који су се водили као нестали након судара америчког разарача «Џон С. Мекејн» и трговачког брода прошле недеље, саопштено је из морнарице САД.

Прошлог понедељак «Џон С. Мекејн» постао је други брод САД, разарач наоружан воденим ракетама, који се сударио са трговачким бродом на мору у неколико месеци.

Амерички истражитељи покушавају да утврде шта је довело до судара са либеријским нафтним танкером у близини Малашког теснаца, крај Тајвана.

Фотографије Морнарице показују зјапећу рупу испод водене линије на левом боку разарача. Неке спаваонице и соба за комуникације потопљене су као резултат удара.

У одговору на инцидент, Морнарица је наредила тренутну паузу у операцијама широм америчке флоте, а командант Седме флоте, вицеадмирал Џозеф Окин, разрешен је дужости, преноси Глас Америке.

У претходном судару, седам морнара са ратног брода «Фицџералд» погинуло је када се њихов брод сударио са бродом за транспорт контејнера у водама Јапана.

Морнарица је разрешила дужности команданта брода, а очекују се и даљи казнени потези након истраге која је утврдила лоше поморство и пропусте у осматрању који су повезани са сударом.

Бред Глосермен, извршни директор одбрамбеног тинк-тенк Пацифичког форума, рекао је да толико инцидената у коме учествују бродови исте флоте, сугеришу да постоји проблем у процедурама и тренингу Морнарице.

Скренуо је пажњу на важност азијско-пацифицког региона и многе изазове који тамо вребају, укључујући и севернокорејску нуклеарну претњу, кинеске територијалне претензије у Јужном кинеском мору и терористичке активност — са све америчким војним операцијама у Ираку и Авганистану.

«Постоји ванредно висок темпо у операцијама, наши ресурси су развучени, наше посаде вероватно не добијају онолико одмора и тренинга колико им је потребно, а као резултат, имамо инциденте», рекао је извршни директор одбрамбеног тинк-тенк Пацифичког форума за Глас Америке.

Наводи да се од њих очекује помоћ.

«Земље које гледају у нас очекујући да бранимо морске путеве, да им помогнемо у одбрани, да обезбедимо одвраћање и безбедност, гледају у нас и питају се у чему је проблем. И док не изадемо са добрим одговорима и док те ствари не престану да се догађају, они ће имати сумње», додао је Глосермен.

Разарач «Џон С. Мекејн» добио је име по оцу и деди америчког сенатора Џона Мекејна, који су обојица служили као морнарички адмирали.

Сенатор је такође морнарички официр, пилот који је провео шест година као заробљеник током Вијетнамског рата.

 

ТАНЈУГ

Тагови: ; ;