Више од 1.000 људи учествовало је данас у протестима у главном граду Румуније Букурешту и другим градовима да изрази противљење предложеним променама правосудног система које би, како верују критичари измена, знатно смањиле независност правосуђа и ослабиле борбу против корупције.

Демонстранти у се окупили испред зграда владе у Букурешту и називали владајућу Социјалдемократску партију «црвеном кугом» и узвикивали «влада лопова и мафијаша.

Људи су изашли на улице у шест градова широм земље да протестују против предлога реформи правосуђа који је поднео министар правде Тудорел Тоадер. Предложеним променама ће се смањити улога председника у именовању кључних државних званичника.

Реформе предвиђају да се председнику укине једна од главних функција, а то је именовање главног тужиоца и шефа агенције за борбу против корупције.

Тоадер је предложио казне за тужиоце и судије због погрешних пресуда и лошег кривичног гоњења. Истраге против судија би, уместо агенције за борбу против корупције, водило тужилаштво.

Критичари упозоравају да ће предложене реформе ослабити напоре у борби против корупције.

Румунски председник Клаус Јоханис је критиковао предлог.

Бета — АП

Тагови: ; ;