Председник СДСС-а Милорад Пуповац изјавио је  да унутар владајуће коалиције постоји договор да се још током септембра пронађе решење везано за питање скидања плоче ХОС-а с поздравом «За дом спремни» у Јасеновцу и изразио је уверење да ће Влада договор испоштовати.

Да је такав договор постигнут потврдио је и потпредседник Сабора из редова мањина Фурио Радин, међутим из Хрватске демократске заједнице (ХЏ) су вечерас на ту тему били без коментара, преноси Хина.

«Последњи разговори које смо водили на ту тему — ХНС, СДСС, ХЏ и остали посланици националних мањина — ишли су у смеру да би девети месец требало бити временски оквир унутар којега ће се то решити», рекао је Пуповац гостујући у Дневнику НовеТВ.

Он је изразио уверење да ће у наредних неколико дана имати разговор с коалиционим партнерима и да ће још један пут установити договор и «прецизирати оквир и начин како ће та плоча бити уклоњена», и додао да је сигуран да ће се плоча уклонити у договореном року.

«То је сасвим довољно времена за проналазак решења», оценио је Пуповац, те напоменуо да треба владу пустити да за то пронађе правни оквир, «а једнако тако своје мишљење може дати и Уставни суд те на тај начин помоћи да се то питање реши без додатних политичких трзавица».

Пуповац је поручио да плоча треба да се уклони у оквиру у коме је договорено унута владајуће већине и с председником владе.

«Уколико се ова влада и ова коалиција жели одржати у стабилности, неконтаминирана тим проблемом, плоча се напросто мора уклонити», рекао је Пуповац и додао да је «време за решавање тога проблема истекло, сви су кредити потрошени, а времена за чекање нема».

Да је септембар у разговорима међу коалиционим партнерима спомињан као рок за решавање питања поздрава «За дом спремни» и спорне плоче у Јасеновцу за медије је потврдио и потпредседник Сабора из редова националних мањина Фурио Радин.

Бета

Тагови: ; ; ;