Окршаји су избили између десетина анархиста који су обучени у црно и са маскама на лицу упали на демонстрације присталица председника САД Доналда Трампа у Берклију, у Калифорнији, а полиција је спречила шире сукобе и ухапсила 14 особа.

Хиљаде људи окупило се јуче за планирани протест «Против марксизма у Америци», који је, међутим, био отказан због страха да би демонстранти могли да буду нападнути. Демонстрације су биле углавном мирне неколико сати у Парку Мартин Лутер Кинг Млађи, док антифашисти нису пробили полицијску барикаду око места протеста и сукобили се с присталицама председника Трампа.

Анархисти су опколили Трампове присталице уз узвике «Не Трампу, не Кју Клус Клану, не фашистичкој Америци» и «Нацисти идите кући». Више Трампових присталица су с прекривеним лицима изведени са места уз пратњу полиције.

Четрнаест људи је ухапшено по разним основама укључујући напад с оружјем.

Сукоби су избили брзо, али су кратко трајали, међу нападнутима био је и Џои Гибсон, вођа десничарске организације Пејтриот прејер (Патриот Праyер), која је дан раније отказала сличан скуп у Сан Франциску.

Шеф полиције Берклија Ендру Гринвуд рекао је да је полицији наложено да се активно не сукобљава с анархистима. Он је поздравио уздржаност полиције и рекао да је полиција предупредила веће насиље, преноси агенција АП.

Шест демонстраната је повређено, од којих је двоје одведено у болницу, а један полицајац је повређен док је хапсио једног демонстранта и неколико их је погођено бојом. Неколико сати касније демонстранти су се разишли без даљих инцидената.

Ови догађаји уследили су после сукоба истог типа у Шарлотсвилу, у америчкој држави Вирџинији, средином августа, када је убијена једна демонстранткиња против расизма.

Тагови: ; ;