Председник САД Доналда Трамп жели да врати полицији приступ војној техници која се може користити за растеривање масовних протеста, јавља АП, позивајући се на документа која потврђују намеру шефа државе да ће потписати овакав указ.

Трампов претходник, демократа Барак Обама, ограничио је могућност полиције да користи војну технику. Ипак, према информацијама агенције, садашњи домаћин Беле куће жели у потпуности да врати овај програм у оквиру којег „средства која подлежу уништењу могу да буду усмерена као помоћ“ локалној полицији за ефикаснију заштиту „јавне безбедности, као и за смањење криминала“, наводи се у документу. Ради се, између осталог, о бацачима граната, лаком оружју, муницији, као и тешкој оклопној техници.

Могуће је да ће Трампову намеру да поново отвори приступ полиције војним складиштима обелоданити данас министар правде Џеф Сешонс. Како тврди АП, раније су сами полицајци тражили да им се врати право да користе војну технику и наоружање како би могли да се заштите за време терористичких напада и инцидената током којих се користи ватрено оружје.

Обама је ограничио коришћење програма 2015. године због таласа критике јавности након гушења масовних протеста у Фергусону који су били изазвани убиством тинејџера афроамеричког порекла Мајкла Брауна од стране белих полицајаца 2014. године.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ;