Саудијски милијардер, принц Ал-Валид бин Талал бин Абдулазиз Ал Сауд, чија је компанија Кингдом холдинг цомпанy процењена на 17 милијарди долара, састао се са председником Владе Црне Горе, Душком Марковић, и том приликом изразио интересовање да инвестира у Црној Гори, саопштила је Влада Црне Горе.

Главна тема састанка премијера Марковића и принца Ал-Валид Бин Талала, уприличеног на принчевој јахти «Кингдом 5КР» усидреној у Будви, била је могућност његовог инвестирања у Црну Гору, саопштила је влада у Подгорици, и додала да је Марковић упознао саудијској принца са економским и инвестиционим потенцијалима Црне Горе.

„Ваш боравак у Црној Гори је прилика коју не желимо да пропустимо“, рекао је председник Марковић и нагласио да је Црна Гора држава мултиетничког склада, што је чини још атрактивнијој за инвестиције принчеве компаније, «имајући у виду његове светоназоре», као и да је она «неповратно на путу западних интеграција и европског и евроатланстког цивилизациског система вриедности».

Марковић је принца упознао са политичком, друштвеном ситуацијом у Црној Гори, истичући добре резултате фискалне консолидације и чињеницу да Црна Гора има највећи привредни раст у региону, и нагласио да је један од приоритета његове владе јачање институција државе, како би инвестициони амбијент – премда најповољнији у региону — учинили још атрактивнијим.

„То говори о нашем стратешком опредељењу и о нашој визији да се даље развијамо као престижна туристичка дестинација“, рекао је Марковић. «Принц бин Талал је поздравио и оцијенио мудрим стратешко опредељење Црне Горе да развија елитни туризам изнијевши конкретне примјере држава које су захваљујући сличним одлукама доживеле туристички процват, исказујући интересовање за сарадњу у том контексту».

Ал-Валид бин Талал

Током састанка који је протекао у пословној али «изузетно срдачној» атмосфери, саудијски принц се интересовао за одређене конкретне локације и рекао да би му било задовољство да, као инвеститор, допринесе развоју Црне Горе, наводи се у саопштењу.

Он је, на крају састанка, оцијенио да би за конкретизацију даљих активности било најефикасније да са председником Владе Црне Горе буде у директном контакту, како би две стране «у што краћем року покушале да договоре сарадњу на конкретним пројектима».

У влади подсјећају да је принца Алвалид бин Талала магазин Форбс два пута прогласио једним од најкреативнијих инвеститора у свијету, док његова Кингдом Холдинг Цомпанy представља једну од најуспјешнијих и најдиверсификованијих међународних компанија.

Принц Ал Валид бин Талал највећи је појединачни акционар «Цитy Гроуп», други по броју деоница акционар 21ст Центурy Фоџа, а такође је власник париског хотела Фоур Сеасонс Георге В као и сувласник у хотелским ланцима Фоур Сеасонс и Мöвенпицк, наводи Влада.

унутрашњост приватног авиона принца Ал-Валид бин Талала

Према писању портала Вијести, принчева 86 метара дуга јахта првобитно је припадала саудијском милијардеру и трговцу оружјем, Аднану Кашогију, а затим и актуелном америчком председнику Доналду Трампу, од кога ју је купио принц Ал-Валид Бин Талал.

Тај портал подсјећа да је саудијски милијардер постао познат јавности након оштре Твитер преписке са Трампом током његове предизборне кампање, када је садашњег америчког предсједника назвао «срамотом за Америку», а Трамп њега «глупим принцом».

Принц Ал-Валид бин Талал директор је управног одбора инвестиционе компаније Кингдом холдинг цомпанy и унук је краља Абудлазиза ал-Сауда, који је основао Саудијску Арабију, а синовац њеног актуелног краља, пише тај портал.

Глас Америке

Тагови: ; ; ;