Лидер немачке Социјалдемократске партије Мартин Шулц је обећао да ће уклонити целокупно нуклеарно наоружање САД из база у Немачкој, уколико победи на предстојећим савезним изборима 24. септембра, пише британски лист «Индепендент».

 

Тиме је Шулц, као главни опозициони кандидат канцеларке Ангеле Меркел, заузео радикално другачији став по питању одбране од своје главне противнице.

Шулц је, у говору на митингу у граду Триру, рекао да би се одупрео захтевима америчког председника Доналда Трампа да НАТО чланице повећају новчано учешће.

«Трамп жели нуклеарно наоружавање, а ми смо против тога. Као канцелар заложићу се да оно буде повучено из насе земље», изјавио је Шулц обрацајући се присталицама.

Према названичним проценама, око 20 америчких нуклеарних бојевих глава је стационирано у војној бази у немачком граду Бихелу, на западу земље. Међутим, америчка Амбасада у Берлину не жели да коментарише наводе о нуклеарном наоружању у Немачкој.

Шулц је, такође, нагласио да би 30 милијарди евра, колико је канцеларка предвидела за војну потрошњу, искористио у друге сврхе.

Немачка је и раније била под притиском Америке да повећа улагања у војску, а Трамп је најавио да ће напустити НАТО савезнике уколико то не учине.

Канцеларка Ангела Меркел рекла је да ће достићи очекивану војну потрошњу до 2024. године, на шта се влада обавезала пре три године, док су Шулц и његова партија били њени коалициони партнери.

Тагови: ; ;