Заменик пољског министра правде Патрик Јаки поручио је након бруталног напада на млади пољски брачни пар у Риминију, у Италији, када је овог викенда млада жена брутално силована пред очима мужа, да ће избеглице у Пољску само преко њега мртвог и затражио враћање смртне казне и мучења приликом саслушавања таквих насилника.

„Ето вам ваши мигранти. Хоћете их у Пољској? Само преко мене мртвог“, поручио је на Твитеру Јаки пољској опозицији и поименце водећим независним медијима у Пољској, на челу са приватном телевизијом ТВН и дневним листом Газета виборча.

Иако је његов шеф, министар правде Збигњев Жобро, који је у недељу наредио да се и у Пољској поведе истрага бруталног злочина над двоје младих у романтичној шетњи по плажи, истакао да је небитно да ли су нападачи заиста из Северне Африке или не, Јаки је написао да је „за ту стоку“ једина казна смртна казна и да казна не сме да се препусти Италији.

„Конкретно, у овом случају вратио бих у праксу мучење“, написао је заменик пољског министра правде, али Пољаци поводом тих ксенофобних изјава нису пропустили да га упитају како то да силовања, још бруталнијих, има и у Пољској која није примила избеглице и подсетили на Твитеру на најновију аферу када су током јула 10 дана заробљену у њиховом стану у Лођу тројица Пољака силовала младу Пољакињу, која је од задобијених повреда преминула.

Док је пољска истрага злочина у Риминију оквафликовала напад као посебно окрутно силовање за које прети најмање пет година затвора, тројица Пољака који су у Лођу намамили 26-годишњу Пољакињу у стан и силовали и иживљавали се над њом десет дана, док није успела некако да им побегне, оптужени су само за групно силовање, за шта им прете ниже казне, најмање три а највише 15 година затвора, иако је њихова жртва од повреда у болници умрла.

Полиција је ухапсила у Лођу сву тројицу тридесетогодишњака, али у затвору ја задржала само двојицу, док је трећем само наређено да не напушта земљу.

Министар правде Збигњев Жобро поводом напада на младе пољске туристе у Риминију одбио је да тај случај повезује са избегличком кризом.

Бета

Тагови: ; ; ;