Ако смо свесни чињенице да међу нама, потпуно слободно, иако без држављанства, шета данас Тарик Махмуд Ахмед ел Сабах, један од најозлоглашенијих терориста, човек који је између осталог измислио експлозивну ципелу и експлозиве у хемијским оловкама и играчкама, човек кога нам је проследила Америка, јер је протеран из Египта, онда не треба да нас чуди закључак чешког председника Милоша Земана да БиХ постаје «терористичка база Европе» — рекао је за «Новости» експерт за безбедност и тероризам из Републике Српске Џевад Галијашевић.

— Оно што је Себастијан Курц назвао паралелним друштвом, а што реис Кавазовић зове паралелним джематима, то је Земан само потврдио, али на свој начин и то не зато што је он забринут за БиХ, већ зато што Босна на тај начин постаје озбиљна претња окружењу и Европској унији. Учестало оглашавање битних људи из Европске уније о овој теми, представља, у ствари, упозорење да БиХ под хитно сиђе са овог пута, да онемогући даље функционисање паралелних друштава, да раскине са радикалном исламистичком прошлошћу, иначе следи изолација — упозорио је Галијашевић.

Он додаје да је БиХ још одавно плодно тло за будућу терористичку базу.

— У овој земљи и даље постоје 64 паралелна джемата, такозвана вехабијска насеља од којих су већина прихватила да буду интегрисана у Исламску заједницу, а 22 функционишу посебно, као паралелни джемати, и о томе смо чули само верски аспект, а не и став безбедносних агенција на заједничком нивоу. Само у БиХ, 600.000 особа пролази кроз агенције, досијее, као терористи, или сарадници лица која делују и помажу терористичке организације. Преко 100.000 представља ту базу верске подршке терористима. Припадници одреда «Ел муджахедин» и даље слободно шетају БиХ, никада нису процесуирани. Нико у региону нема шест осуђеника који су по деценију провели у Гвантанаму, а шетају без адекватног надзора — додао је Галијашевић.

Галијашевић истиче да нису само верске заједнице те под чијим се рухом крије тероризам, већ и поједини медији у БиХ.

— Ми, овде, на сцени имамо обавештајне структуре из Саудијске Арабије, хуманитарне организације које су на листи забрањених, јер финансирају тероризам, имамо турску Анадолију и новинску «канализацију» звану Фактор, иранске телевизије Сахар и Бехар, и даље уредно егзистира турски Алиахбар, културни клуб којег је у рату отворио њихов министар иностраних послова. Турска, такође, у потпуности контролише обавештајно-безбедносни апарат БиХ. Ако су Срби, Хрвати и Бошњаци у БиХ прихватили да живе с тим, Европа неће сигурно — каже Галијашевић.

Претходно је члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић у потпуности одбацује изјаву председника Чешке Милоша Земана да би због свог националног састава БиХ могла постати база Исламске државе.

— Намера тих изјава је да се европска јавност затрује лажном представом о БиХ, нарочито њеним грађанима исламске вере, као о тобожњој сигурносној претњи за Европу — каже Бакир.

 

Аутор: Н. Ш. РАДИЋ
Извор: Новости

Тагови: ; ; ; ; ; ;