Мартин Шулц, кандидат СПД за канцелара, у великом ТВ-интервјуу за немачки јавни сервис изјавио је да канцеларка делује одсутно, а новинар «Дојче веле» Марсел Фирстенау сматра да тако говори неко ко се унапред помирио са својим поразом.

Прво, чињенице — четири недеље пред изборе за Бундестаг: Партије уније (ЦДУ/ЦСУ) су, судећи према анкетама, нешто мало испод 40 одсто, а СПД једва прелази 20 процената. Дакле, 38:22 за странке Ангеле Меркел, односно депресивних 16 процената заостатка за Мартина Шулца, констатује Фирстенау.

С таквим резултатима у позадини, главни кандидати дали су два одвојена велика тзв. летња интервјуа за јавне ТВ сервисе АРД и ЗДФ. Упркос великом и већ месецима стабилном заостатку, Шулц се у емисији АРД-а „Извештај из Берлина представио као борац.

«А и шта му је друго преостало. Упркос томе, онај ко га је пажљиво слушао, није могао да открије ништа ново. Тврдо против Турске, мотори са унутрашњим сагоревањем укључујући дизел, боље образовање, – све су то познате позиције, које у суштини покривају и ЦДУ и ЦСУ», наводи се у чланку «ДВ».

СПД односно Шулц, очајнички траже слабу тачку противника — али ње нема, бар не у перцепцији шире јавности.

У области унутрашње безбедности, обе стране су за тврди курс. Притом су партије Уније у предности јер је министар унутрашњих послова Томас де Мезијер ових дана прво представио пилот-пројекат за аутоматско препознавање лица уз помоћ видео-камера на јавним местима, а дан касније, уследила је забрана интернет-сајта екстремне левице „линксунтен.индимедиа.орг“.

Вероватно није случајност то да се и једно и друго догодило на почетку вруће фазе изборне кампање. Још пре летње паузе Меркелова је – онако као успут –поставила темеље за доношење закона о истополним браковима, упркос отпору у сопственој странци. Тиме је СПД изгубио и последњу тему с емотивним набојем којом је могао да изврши притисак на Меркелову.

«И пошто је Шулцу нестало муниције код конкретних тема, почео је да пуца на Меркелову као личност. Људи имају утисак да је она „одсутна“ и „арогантна“, рекао је он у интервјуу. Стварно? Ако је тако, онда би ривал морао да буде популарнији од канцеларке. А управо је супротно. Да се у Немачкој влада, односно председник владе бирају директно, Шулц, судећи према анкетама, не би имао никакве шансе», истиче се у чланку.

Ускоро, 3. септембра, њих двоје ће имати једину директну размену мишљења – у ТВ дуелу.

Меркелова се, како је рекла, радује том дуелу. То је тврдња којој се може поверовати. За разлику од Шулца, она мало тога може да изгуби. Ривалу без шансе, преостаје само да испадне што бољи –у очима што је могуће више гласача који га буду гледали те вечери на телевизији.

Шулцу преостају само две скромне наде: да ће можда успети да приволи многе неодлучне и да ће проћи боље од Франк-Валтера Штајнмајера 2009. године.

Садашњи председник Немачке је тада као кандидат СПД за канцелара постигао историјски лош резултат од 23 одсто. Ако 24. септембра Шулцу буде ишло баш јако лоше –могао би да од Штајнмајера преузме ту титулу, закључује Фирстенау.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;