Оснивач покрета Самоопредељење и кандидат за премијера Аљбин Курти сматра да нема разлога за наставак дијалога Београда и Приштине и оцењује да је тај процес «мртав».

«Питање је зашто да наставимо пропали процес, неуспели модел? Сарађиваћемо са Бриселом, Берлином и Вашингтоном да покренемо дијалог са њима о односима Косова и Србије», рекао је Курти у интервјуу за лист Јета не Косове одговарајући на питање да ли ће ако постане премијер наставити дијалог.

То значи, како је објаснио, дијалог са партнерима за решавање проблема са политичким противником, а не дијалог са противницима у којем су партнери позициоирани као неутрални арбитри.

Дијалог, према његовим речима, није донео напредак у односима Београда и Приштине, а ни у интеграцији заједница.

Рекао је да је актуелни дијалог Београда и Приштине «асиметричан» тврдећи да о томе не постоји национални консензус на Косову.

«Због овог дијалога без принципа, међународни званичници не траже од Србије да призна Косово. А за успостављање нормалних односа, Србија треба да призна Косово», рекао је Куртић.

Београд такође, сматра Курти, «треба и да се извини за ратне злочине и исплати одштету као и да врати документацију и украдену имовину».

«То су први кораци ка могућој нормализацији односа са Србијом и они могу да се остваре уз помоћ и на инсистирање Вашингтона, Берлина и Брисела», закључио је Курти.

Танјуг/РТС

Тагови: ; ; ; ;