Обезбеђивање безбедности је главна сврха државне дипломатије, рекао је француски председник Емануел Макрон у обраћању амбасадорима те земље истакавши да то значи да је борба против исламског тероризма приоритет.

Француски председник Емануел Макрон поручио је да је борба против исламског тероризма у врху приоритета француске спољне политике.

«Обезбеђивање сигурности за наше грађане значи да нам је борба против исламског тероризма приоритет», рекао је Макрон.

Tо je изјавио обраћајући се француским амбасадорима приликом представљања приоритета француске спољне политике, пренела је агенција АФП.

«Нема места за наивност, нити за страх од ислама који брка исламизам и ислам», рекао је Макрон и додао да је обезбеђивање безбедности Француске главна сврха државне дипломатије.

Од 2015. године у Француској се догодило неколико терористичких напада у којима је убијено више од 230 особа, а Макрон је приликом преузимања функције председника у мају обећао да ће појачати међународни положај Француске, као и да ће радити са различитим партнерима на Блиском истоку, како би искоренио претње џихадиста.

«Неки су изабрали и то је грешка. Снага наше дипломатије је да се разговара са свим странама», рекао је Макрон.

Конкретни резултати сарадње с Русијом

Макрон је рекао и да ће у септембру у Уједињеним нацијама бити одржан састанак Контакт групе за Сирију.

Навео је да је сарадња са Русијом изнедрила «конкретне резултате» по питању смањења коришћења хемијског оружја у Сирији, пренео је Ројтерс, напомињући да француски председник није изнео детаље.

Макрон је истакао и да нема алтернативе за ирански нуклеарни споразум из 2015. године који је у више наврата критиковао амерички председник Доналд Трамп.

«Не постоји алтернатива за агенду о неширењу оружја. Она омогућава конструктиван и захтеван однос са Ираном», рекао је Макрон.

Говорећи о Венецуели, он је оптужио венецуеланског председника Николаса Мадура за стварање «диктатуре».

«Диктатура покушава да преживи са невероватним хуманитарним трошковима, иако су ресурси земље и даље значајни», рекао је Макрон о Мадуровој влади.

 

 

РТС

Тагови: ; ;