Хрватски премијер Андреј Пленковић трага за законитим решењем за уклањање спорне спомен плоче са усташким покличом «За дом спремни» у Јасеновцу, а која је након изаве министра правде Дражена Бошњаковића да за то нема упоришта у закону, озбиљно запретила паду владе, пише загребачки Јутарњи лист.

«Наћи ћемо законит начин за замену плоче», кратко је рекао Пленковић на питање судбине спомен-плоче 11 припадника ХОС, која је подигнута у Јасеновцу, а спорна је, пише лист, зато што се у грбу Удружења ХОС-а налази усташки поздрав “За дом спремни”.

ХНС, мања чланица владајуће коалиције, поставила је рок за уклањање поменуте плоче и поручују да, ако до тога не дође, да ће они сматрати да су изиграни и да неју шта више да траже у овој влади.

Међи су спомињали да је крајњи рок ХНС за уклањање плоче крај септембра. Премијер Пленковић, међутим, није рекао када ће она бити уклоњена, нити је открио хоће ли се причекати доношење новог закона, или ће се притом позвати на одлуке Уставног суда, које кажу да је употреба фашистичких симбола недопустива.

Јутарњи напомиње да је Пленковић недвосмислено рекао да ће плоча бити замењена, као и да ће влада то учинити на начин који неће дозвлити дилему да ли ће тај потез бити законит.

Изјава Бошњаковића, наиме, да по питању уклањања спорне плоче ништа неће бити предузимано бар до марта наредне године изазвала је низ реакција у хрватској јавности и региону, а чак су се, пише лист, почела отварати питања опстанка владајуће коалиције будући да је ХНС свој улазак у владу условио решавањем тог питања.

Јучерашња изјава потпредсједника те странке Предрага Штромара, међутим, казује супротно.

«Имамо договор с премијером Пленковићем да таквих обележја више неће бити у јавности Републике Хрватске. И даље стојим код тога», рекао је Штромар и устврдио да ће премијер “то врло брзо одрадити”.

Штромар је такође, пише овај загребачки дневник, рекао и да нема рокова у којима би се ово питање морало решитим и тиме одбацио нагађања да то мора бити у сетембру.

Позивајући се на незваничне информације из Министарства управе, министар управе Ловро Кушчевић, у чијем је ресору и спорна плоча, управо би о тој теми данас требао да одржи консултације у влади, а након тога је за очекивати да ће се на дневни ред једне од наредних седница ставити и одговор на СДП-ову интерпелацију из априла ове године о злоупораби усташких симбола, пише Јутарњи.

Из одговора на интерпелацију, наводи се, биће и јасније како ће влада решити конкретну ситуацију.

Могуће је да ће причекати став владине Комисије за суочавање с прошлошћу и доношење закона којим би се јасно одредило према употреби фашистичких симбола (могуће и других тоталитарних режима), али и да се интервенисе на основу Устава и досадашњих ставова и одлука Уставног суда.

Спорна плоча у Јасеновцу је постављена крајем прошле године, а средином децембра је тим поводом саборски Одбор за Устав, пословник и политички систем након два дана расправе консензусом донео закључак у којем, између осталог, пише да усташки поклич »За дом спремни» у грбу Удружења вријеђа жртве овог усташког логора и све жртве усташког режима.

Одбор је истовремено позвао надлежне да предузму неопходне радње којима ће се заштитити достојанство жртава и сећања на њих, а поготово на местима као што је Јасеновац.

 

Танјуг/Новости

Тагови: ; ; ; ; ;