Председник Координационог тела за три општине са већинским албанским становништвом југа централне Србије, Зоран Станковић, изјавио је да не разуме на који начин Владе Србије може да манипулише бројем Албанаца у општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа.

Поводом вести која се појавила у појединим медијима да се на новој службеној веб страници општине Бујановац, која је још у фази израде, налази и рубрика посвећена дијаспори, а која би требало да, како су објаснили општински званичници, служи зарад прикупљања података Албанаца који живе у иностранству како би се «спречила евентуална манипулација Владе Србије о броју Албанаца у општини Бујановац», Станковић каже да му није јасно на какву манипулацију мисле.

«Нисам разумео како Влада Републике Србије може да манипулише бројем Албанаца. Дакле, кад већина припадника албанске мањине није хтела да се попише, држава је организовала процену броја становника како би те три општине могле несметано да функционишу као и да ни једног тренутка не буду ускраћене за било која буџетска давања», навео је Станковић у писаној изјави достављеној медијима.

Процену су, каже, радили међународни екпсери и у њој су учествовали лидери Албанаца на југу Србије, између осталог Риза Халими и Шаип Камбери као народни посланици, председници општина Прешево и Бујановац, Рагми Мустафа и Нагип Арифи.

Уколико је, како каже, и било неких недоумица и незадовољстава проценом броја становника политички лидери Албанаца из ових општина су имали могућност да им на сва питања одговоре међународни експерти.

Нагласио је да су албански лидери из три општине на сва постављена питања добили одговоре од експерата, након чега је договерено да буде прихваћена процена броја становника без икаквих условљавања са било које стране, нагласио је Станковић.

Станковић је истовремено поставио и питање да ли је посао општине да путем своје веб странице прикупља податке о Албанцима у иностранству и која је порука званичника општине, људима који живе на том простору.

Подсећа се и да је Влада Србије усвојила је Закључак почетком јула 2015. године на основу којег ће представљена процена броја становника бити у употреби до следећег пописа.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ;