Уклањање табле са усташким поздравом у Јасеновцу и доношење закона којим ће се регулисати забрана истицања таквих парола на подручју Хрватске је нулта позиција Самосталне демократске српске странке када је у питању коалиција. Можемо да разговарамо само о конкретном временском оквиру за скидање табле, а то је, што се нас тиче, септембар.

Ово за «Новости» поручује лидер Срба у Хрватској Милорад Пуповац. Он најављује да ће ових дана о томе разговарати са премијером Андрејем Пленковићем и представницима других страна које чине владајућу коалицију у Хрватској, али да СДСС не одустаје од хитног решавања питања табле са натписом «За дом спремни».

— Ново заседање Сабора не би требало да започнемо са том врстом терета, јер је то проблем не само за осећања оних који поштују жртве у Јасеновцу, него је морално и цивилизацијски недопустиво да се на месту било којег страдања, а поготово таквог какво је било јасеновачко, појављују поздрави и знакови који најдиректније величају, славе или подсећају на злочиначку усташку политику.

* Дали сте кратак рок за одлуку од које зависи ваше учешће у владајућој коалицији?
— Времена има још само толико да се табла уклони.

* Води се жестока кампања против СДСС, али и вас лично?
— Очигледно је да су поједине групације осетиле да имају простора и да могу да крену у обнову онога што је било доминантно до формирања владе Андреја Пленковића. Ми то разумемо као напад, не само на српску заједницу већ и на ову владу, пре свега на њене циљеве. То се односи и на односе у региону и оно што је потребно да се учини између Хрватске и Србије.

* Било је и инсинуација да су Срби подметали пожаре на Јадрану, што подсећа на времена када су Срби били дежурни кривци?
— Због недовољно рашчишћеног питања односа према Србима у Хрватској и непрестаног толерисања антисрпских порука и кампања, није тешко обновити атмосферу која је некада владала. То је изразита опасност за демократију у Хрватској, али и за политичку стабилност.

АМБИЦИОЗАН СУСРЕТ
* ХОЋЕ ли посета председника Вучића Загребу релаксирати односе двеју држава?
— И председница Колинда Грабар Китаровић и председник Вучић планирају сусрет са тим циљем, али и много амбициозније. Жеља је да се унапреде односи како би грађани обе државе имали корист. Пре свега кроз обнову инфраструктуре или јачање економске сарадње.

 

Извор: Новости

Тагови: ; ; ; ; ;