Руски председник Владимир Путин и мађарски премијер Виктор Орбан разговарали су  у Будимпешти о енергетским питањима, пре свега изградњи нових блокова у мађарској нуклеарној електрани и увозу природног гаса из Русије.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да ће проширење електране у Паксу почети следеће године, после одлагања од 22 месеца док је ЕУ испитивала да ли је пројекат сагласан са прописима.

Он је рекао и да ће Бугарска, Србија и Мађарска надоградити делове својих гасовода да би се повећала количина гаса која стиже из Русије.

Русија је Мађарској дала кредит од 10 милијарди евра за нуклеарни развој, што би требало да покрије око 80 одсто трошкова нових блокова. Опозиционе партије су протестовале због Путинове посете и изразиле забринутост због Орбанове блискости са руским лидером као и повећања енергетске зависности од Русије.

Ово је друга Путинова посета Мађарској ове године а овом приликом је присуствовао и мечевима светског првенства у џудоу које се одржава у мађарској престоници.

Срна , Бета — АП

Тагови: ; ; ; ;