Северна Кореја испалила је ракету која је прелетела преко северног Јапана, саопштила је јапанска влада, а Ројтерс јавља да се ракета распала на три дела и пала у воде код острва Хокаидо. Пјонгјанг је испалио ракету у уторак рано ујутру по локалном времену, пренео је Ројтерс.

Систем за упозорење јапанске владе Ј-Алерт саветовао је становницима те области да предузму мере предострожности, али је телевизија НХК јавила да нема знакова оштећења.

Ројтерс, позивајући се на ту телевизију, јавља да се ракета распала на три дела и пала у воде код острва Хокаидо.

Јапанска војска није покушала да обори ракету, која је прелетела преко јапанске територије око 06.06 часова по локалном времену.

Јужнокорејска војска саопштила је да је Северна Кореја испалила «неидентификовани пројектил у уторак рано ујутру из региона у близини своје престонице Пјонгјанг у правцу истока ка мору код своје источне обале».

Јапански премијер Шинзо Абе изјавио је да ће учинити све што је у његовој моћи да заштити јапански народ, након што је Северна Кореја испалила ракету која је прелетела територију те земље.

«Пружићемо максималан напор да чврсто заштитимо животе људи», рекао је Абе новинарима у кратком обраћању при уласку у своју канцеларију на хитан састанак сазван због испаљивања ракете, пренео је Ројтерс.

Блиц

Тагови: ; ; ;