Словеначки председник Борут Пахор најавио је данас да ће се кандидовати на предстојећим председничким изборима као независни кандидат са старим слоганом — Заједно.

Пахор је на конференцији за новинаре најавио да ће следеће недеље почети прикупљање неопходних 5.000 потписа и додао да верује да је главна мисија председника да повезује људе, преноси СТА.

«Моје чврсто уверење остаје да је сарадња пре него искључење, кључна полуга националног развоја», рекао је Пахор новинарима, објашњавајући слоган «Заједно».

Он је казао да сматра да је исправно да се кандидује као самостални кандидат, јер као своје највеће постигнуће сматра то што је ту функцију обављао независно.

Како је казао, подршку намерава да тражи од Социјалдемократске странке, на чијем је челу био 15 година пре него што је постао председник.

Пахор је рекао да ће и даље тежити националном измирењу, политичкој стабилности, реформама, модернизацији националног безбедносног система, добрим односима са суседним земљама, мирном решавању проблема и повећању међународног угледа Словеније.

Говорећи о критикама упућеним на његов рачун због активности на друштвеним медијима, Пахор је казао да није истина да «све што треба да учините као председник јесте да направите фотографију и објавите је на Инстаграму.

Председнички избори у Словенији одржаће се 22. октобра, а ако тада ниједан од кандидата не освоји више од 50 одсто гласова бирача изашлих на изборе, три недеље касније одржаће се други круг у који ће ући два кандидата са највише гласова у првом кругу.

Танјуг

Тагови: ; ;