Када год се дође до тога шта све албанска страна није урадила када је у питању спровођење Бриселског споразума, нађе се неки Србин који треба да својим хапшењем и страдањем скрене пажњу од свега тога, каже министар одбране Александар Вулин. Истиче да је Србија војно неутрална земља и да ће спроводити вежбе и са НАТО-ом, и са САД и са Русијом.

Министар одбране Александар Вулин је рекао да јучерашње хапшење Србина на Косову и Метохији показује да Приштини није стало до дијалога, нити до спровођења Бриселског споразума и свега онога што чини услове да би живот на простору Косова и Метохије био бољи и сигурнији.

«На овај начин се каже – ми хоћемо територију, а нећемо људе, ми хоћемо земљу на којој су Срби живели, а нећемо Србе који су на њој живели», навео је Вулин упитан да прокоментарише хапшење Драгана Митровића у Сувој Реци.

«Када год се дође до питања Заједнице српских општина, до тога шта све албанска страна није урадила када је у питању спровођење Бриселског споразума, до тога да представници Приштине имају неких својих политичких проблема, онда се нађе неки Србин који треба да својим хапшењем и страдањем скрене пажњу од свега тога», додао је министар.

Према његовим речима, Србија треба да врши притисак где год може, да се такве ствари не дешавају и да се, како је рекао, неко бар једном дозове памети и да разуме шта ради.

«Ово више није питање ни за нас, ово, скоро, није питање ни за Приштину, јер знамо да су се увек тако понашали, ово је питање за онога ко гарантује Бриселски споразум и питање за ЕУ да нам каже докле и да ли ће толерисати овакво насиље», навео је Вулин.

Истакао је да је ухапшени 74-годишњак био само резервиста Војске Југославије, који није учествовао ни у каквим ратним сукобима, осим што је живео за време НАТО агресије на КиМ –»тамо где се родио, и ништа више».

«Војска Србије ће вежбати и са НАТО-ом, и са САД и са Русијом»

Вулин јр поновио да војна неутралност остаје опредељење Србије, без обзира на то са ким Војска Србије изводи војне вежбе.

«Ми смо војно неутрална земља, вежбаћемо са свима од којих можемо нешто да научимо, а то значи и са представницима НАТО-а и са представницима ОДКБ-а и са представницима оружаних снага САД и са представницима оружаних снага Руске Федерације», рекао је Вулин у Врању одговарајући на питање у вези са изјавом министра спољних послова Летоније да се за земље које вежбају са Русијом доводи у питање будућност у ЕУ.

Према Вулиновим речима, ми самостално одлучујемо о нашој спољној политици и да самостално одлучујемо о својој војној сарадњи.

«ВС ће спроводити политику државног руководства, а државно руководство је јасно формулисало да је држава Србија војно неутрална земља. Сходно томе, нико не може да нам одређује и ни из једног разлога ни са ким ћемо вежбати ни од кога ћемо учити и шта ћемо радити», нагласио је министар.

Према његовим речима, наша војска је гарант стабилности и безбедности, не само Србије, већ и целог региона, а таква је, између осталог, зато што је војно неутрална.

«Ми ћемо наставити да јачамо нашу војску, да је наоружавамо, побољшавамо материјални положај наших припадника и бићемо гарант мира и стабилности за читав овој простор», поручио је Вулин.

Напоменуо је да не види ниједан разлог зашто бисмо мењали нашу државну политику, истичући да ће Србија наставити да води рачуна о својим интересима на првом месту.

«Немамо намеру да уводимо санкције Руској Федерацији, баш као што немамо намеру да учествујемо у сукобима великих који нису наши сукоби», закључио је министар.

РТС/Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;