У оквиру НАТО мировне мисије у Авганистану, мајор аустријске војске хицем из пиштоља ранио је у колено америчког војника.

До случајно испаљеног хица из пиштоља дошло је протеклог викенда. У Авганистану војници имају налог да оружје буде «полунапуњено», односно са шаржером у оружју, али без метка у цеви.

«Официр, који је изазвао инцидент, био је у стресу након повратка са вежбе пуцања», описао је пуковник Михаел Бауер.

«Он је заборавио да је његов пиштољ већ полунапуњен и очигледно се приликом поновног пуњења испалио метак. Класичан случај међу таквим инцидентима», рекао је он.

«Официр је одмах враћен у Аустрију, где ће бити поднета пријава и покренут дисциплински поступак», казао је Бауер.

Министарство одбране истиче да узрок није био алкохол и да се највероватније ради о «људском фактору», односно непажњи. Повређени амерички војник враћен је у САД, где му се пружа даља медицинска помоћ.

Претходни сличан инцидент проузрокован од стране аустријског војника догодио се у мају 2009. године када је један војник у мисији Кфор повређен метком у раме од стране другог војника. Истрага је показала да је хитац испаљен непажњом.

Девет официра аустријске војске тренутно се налазе у оквиру мисије «Мисија одлучне подршке» у Кабулу. Њихов задатак је да подрже авганистанску владу у изградњи цивилних и војних капацитета и структура.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;