Богдану Митровићу ухапшеном у Сувој Реци одређен је притвор од 48 сати. Он ће бити саслушан данас у 8.30, а судија Окружног суда ће га или ослободити или му одредити притвор до тридесет дана, потврђено је РТС-у Призрену. Канцеларија за КиМ тражи реакцију Еулекса и међународних институција.

Митровића ће од оптужби косовског тужилаштва, да је наводно починио кривично дело «ратни злочин против цивилног становништва», бранити адвокат Дејан Васић.

Васић је  посетио Митровића у притвору у Призрену, а РТС-у је пренео да ће се Митровић пред судијом појавити у 8.30.

«Митровић сумња да је све ово што му се дешава масло његовог првог комшије, који већ годинама узурпира његову имовину и који већ годинама спречава Србе да се врате у село Мушутиште. Митровић и његова породица су били угледни Срби у селу и он је био задужен за преговоре и договоре, везане за повратак Срба», рекао је Васић.

По њему, хапшење Богдана Митровића представља матрицу коју Срби који живе на Косову добро познају.

«Ово је нешто што се често дешава и нешто што може да се деси свакоме од нас. Међутим, оно што мене брине јесте ћутање Еулекса у односу на овај предмет», каже Васић и напомиње да је већ прошло 24 сата и да је Еулекс је морао да реагује.

«Није да немам поверења у локално тужилаштво, у локални суд, међутим, мисија Еулекса је баш због тога основана, да они проблеми који су политички и они који имају неку тежину везану за рат буду процесуирани, пре свега, од судија те мисије», додао је Васић.

Председник Србије Александар Вучић оцењује да је хапшење Митровића политичко застрашивање. Чека реакцију Брисела, где се у четвртак наставља дијалог са Приштином.

Канцеларија за Косово и Метохију тражи реакцију Еулекса и међународних институција.

«Све то само шкоди и директно утиче на нормализацију односа која нам је, понављам, свима преко потребна», каже Петар Петковић из Канцеларије за Косово и Метохију.

Седамдесетчетворогодишњи Митровић из Сопине ухапшен је тако што је изведен из групе расељених Срба који су обишли своје куће и порушену Цркву Свете Богородице у Мушутишту.

Косовска полиција је акцију извела по окончању литургије у порушеној православној цркви и након што су расељени обишли своја напуштена имања у Мушутишту. На изласку из Суве Реке, специјалци са фантомкама извели су Богдана Митровића из аутобуса.

Специјално тужилаштво Косова подигло је оптужницу против Митровића 18. јула ове године због, како је навело, кривичног дела «ратни злочин против цивилног становништва».

Ројтерс/ Танјуг

 

 

Тагови: ; ; ;