Амерички сенатор Рон Џонсон изјавио је да се нада да ће Александар Вучић и Србија да се супротставе свим покушајима да се да дипломатски имунитет Руско-српском хуманитарном центру у Нишу, док је Вучић поручио да Србија доноси одлуке у складу са својим интересима.

FOTO TANJUG / TANJA VALIC /

Одговарајући на питања новинара, како види Хуманитарни центар у Нишу, Џонсон је навео да давање имунитета том центру не би било у најбољем интересу људи у Србији у смислу изградње привреде и страних улагања.

«Да би капитал овде дошао, потребно вам је што мање корупције и владавина права, као и индикације да се држава заиста креће ка тржишном капитализму и стабилности, а, на жалост, председник Русије Владимир Путин демонстрира супротно», рекао је Џонсон.

Председник Србије је, надовезујући се на Џонсонове речи, поручио да Србија одлуке доноси у складу са својим интересима, истичући да нисмо били изложени никаквој врсти агресије по том питању.

«У складу са интересима независне и стабилне Србије доносићемо одлуке», подвукао је Вучић.

Он се захвалио Џонсону на искрености и отворености и додао да је републикански сенатор увек био такав, као што је таква и наша позиција.

Како је рекао, око Косова и Метохије имамо различите ставове, али увек можемо да разговарамо о томе на отворен и поштен начин.

«Ма како то било тешко за нас, то је лековито за наше друштво и и мислим да је добро да наши амерички пријатељи желе да чују наше ставове и мишљење», назначио је Вучић.

Говорећи о томе како се у Вашингтону гледа на утицај Русије у Србији, Џонсон је рекао да би волео да је Русија «пријатељски ривал» Сједињених Држава и западне цивилизације, док са друге стране «имамо ситуацију да смо постали неки непријатељи».

Како је рекао, после распада СССР-а, постојала је јако добра прилика да раде заједно за бенефит свих људи, те да је САД спремна да буде пријатељ, а не ривал Русији, али да је на руском председнику Владимиру Путину да донесе одлуку.

«Ми радимо на томе да очврснемо своју одлучност и да сви у Русији схвате да ћемо се супротставити малтретирању и агресији», рекао је Џонсон.

Дошао сам у Београд, јер сам схватио колико је од кључног значаја Вучићево вођство и колико је од великог значаја Србија за регионални мир и стабилност, изјавио је Џонсон.

«Знам колико је Вучић забринут за људе у Србији и за регионалну стабилност и да показује храброст и вођство, који су потребни, за шта имам само похвале», рекао је Џонсон.

Републикански сенатор је, међутим, истакао и да се нада да ће, како је рекао, «грађани Србије схватити да њихова економска безбедност и просперитет лежи уз западне демократије и тржишну привреду».

«Мислим да председник САД Доналд Трамп и потпредседник Мајк Пенс мисле исто као и ја да је на нама будућност, која је дивна и која ће се десити ако доносимо добре одлуке. Чека нас безбедан и просперитетан свет у којем је од кључног значаја Вучић», поручио је Џонсон.

Он је истакао да је дошао у посету Србији иако има веома густ распоред, због важности Србије.

«Разговарали смо о универзалној ствари коју желе људи, а то су безбедност и просперитет», навео је Џонсон.

Председник Србије изјавио је да је искористио састанак са Џонсоном да га замоли да пренесе позив председнику САД Доналду Трампу и потпредседнику САД Мајку Пенсу да посете Србију.

«Урадићу то и званично, и ускоро у Њујорку и званичним писмом, упутићу позив председнику и потпредседнику САД да посете Србију», рекао је Вучић.

Вучић је навео да од председника Форда ниједан амерички председник није посетио у међувремену нашу земљу и изразио уверење да би грађани Србије били почаствовани када би Трамп и Пенс дошли.

Нагласио да су то за сада само његове жеље и да то нико још није прихватио, нити рекао да је завршена ствар.

«То су моје жеље, али ви знате да сам досадан као стеница, тако да ћу да наставим да инсистирам на томе, а то сам до сада успевао», рекао је Вучић.

РТВ

Тагови: ; ; ;