Димитров: Скопље спремно да уђе у НАТО под називом БЈРМ

Македонија је спремна да уђе у НАТО под називом Бивша Југословенска Република Македонија /БЈРМ/ под којим је примљена и у чланство УН, рекао је данас македонски шеф дипломатије Никола Димитров.

Димитров: Скопље спремно да уђе у НАТО под називом БЈРМ

Он каже да је Скопље, сагласно Привременом споразуму о уређењу међусобних односа са Грчком, спремна да за улазак у НАТО прихвати привремену референцу која се користи у УН.

„Убеђени смо да ће то допринети разумевању у нашој јавности јер када блокирате свог суседа дуги низ година, реакција је дефанзивност“, рекао је Димитров уочи сутрашње посете Македонији шефа грчке дипломатије Никоса Козијаса.

Он наводи да учлањење у НАТО не зависи само од Грчке, већ и од тога колико ће брзо Македонија успети да отклони критике које је добила на Самиту у Варшави у делу одговорности, владавине права и слободе медија.

Димитров је најавио да ће Македонија, која себе види као чланицу Алијансе, у наредном периоду увећати своје учешће у међународним мировним мисијама за 20 одсто, а буџет за одбрану за 0,2 одсто, са жељом да досадашњи један одсто БДП на крају мандата ове Владе достигне 1,8 одсто БДП-а.

Грчки шеф дипломатије допутоваће сутра у Скопље, где ће се, осим са Димитровим, састати и са председником Македоније Ђорђом Ивановим, премијером Зораном Заевим и потпредседником Владе за односе са ЕУ Бујаром Османијем, као и са представницима парламентарних странака.

Због спора са Грчком у вези са именом Македонија, која тако назива своју истоимену област на северу своје територије, Македонија је у УН примљена под именом БЈРМ.

Македонија и након пуних 25 година од проглашења самосталности још није постала чланица ЕУ и НАТО.

Иако је испунила све критеријуме за пуноправно чланство у НАТО-у на Самиту Алијансе у Букурешту у априлу 2008. године, Македонија је добила само условни позив, након што је Грчка због спора са именом блокирала пријем.

 

Коментари: