Игноришући питање уклањања спомен-плоче на којој је уклесан усташки поздрав, а која је постављена у Јасеновцу, хрватске власти наносе штету целокупној ситуацији на Балкану и не поштују европске вредности, изјавио је за Спутњик директор Центра „Симон Визентал“ у Јерусалиму Ефраим Зуроф.

Фото: TOBIAS HASE/dpa

Како је рекао, крајње је време да званични Загреб престане да се прави да не види оно што је толико очигледно.

„Усташким споменицима није место у близини Јасеновца, као ни широм Хрватске, као ни било где у свету“, нагласио је Зуроф.

Са друге стране, Зуроф је упозорио да Европска унија мора да преузме одговорност и да не затвара очи на извртање истине о Холокаусту како би се прикрили злочини локалних колаборатора и промовисале лажи.

„У крајњој линији, одговорност у овом случају лежи на Хрватској, али приступивши ЕУ, хрватске власти су преузеле све њене вредности. Ово нису европске вредности — то су фашистичке вредности које штете односима, и тако нешто није требало уопште да се догоди“, закључио је Зуроф.

У међувремену, хрватски медији су саопштили да су консултације у вези са спорном плочом започете у згради Владе Хрватске, а сам министар управе Ловро Кушчевић приликом уласка у зграду рекао је новинарима да не осећа притиске тим поводом.

„Прикупљено је 95 одсто документације, одлука ће бити донета у складу са законском регулативом. Не осећам притисак ни од кога осим од медија“, казао је Кушчевић додавши како ће више детаља бити познато након састанка.

Скидања плоче ХОС-а с поздравом „За дом — спремни“ у Јасеновцу од премијера Андреја Пленковића прошлих су дана затражили челници ХДЗ-ових коалицијских партнера — водство ХНС-а, председник СДСС-а Милорад Пуповац, као и потпредседник Сабора из редова мањина Фурио Радин.

Након тога су у медијима почеле спекулације о могућем распаду владајуће већине.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ;