Шеф мисије Еулекса Александра Пападопулос изјавила је, поводом Међународног дана несталих лица, да је главни приоритет те мисије решавање судбине несталих лица.

«Желела бих да пружим подршку породицама које још увек чекају да сазнају ста се десило са њиховим најближима. Ово је питање које погађа многе породице овде на Косову и у региону и наставља да буде главни приоритет Еулекса. Иако је природа процеса идентификације осетљива, компликована и дуготрајна, од виталног је значаја да се настави како би се пронашли одговори о судбини несталих», рекла је Александра Пападопулос.

Она је у писаној изјави медијима навела да Еулекс доприноси тражењу несталих лица са тимом форензичких стручњака и паралелно, током ових година, обучавао је локални тим да спроводи процене и ексхумације на терену.

Од септембра 2016 године, додала је, Еулекс стручњаци за судску медицине користе географске информационе системе и предикативно моделовање на микро нивоу у својим напорима да утврђивање судбине несталих особа, а Еулекс је такође извршио детаљну анализу досијеа како би се упоредили референтни узорци крви породица несталих особа са несталим особама и прелиминарни резултати су се показали као успешни.

«Еулекс је овде да помогне Косовским институцијама да пронађу нестале особе у оквиру наших постојећих средстава и способности. И док год смо овде, нећемо да од тога одустанемо» подвукла је Александра Пападопулос.

 

Танјуг

Тагови: ;