Немачка и Европа желе да осигурају да најновије америчке санкције против Русије не доведу до «новог леденог доба» у односима Русије и Запада, изјавио је данас немачки министар спољних послова Зигмар Габријел.

«Ми, као Европљани, увелико смо забринути да ће санкције имати нежељене последице по Европу. Не желимо да потпуно уништимо наше пословне односе са Русијом, нарочито у енергетском сектору», изјавио је Габријел после састанка са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном у Вашингтону, преноси агенција Ројтерс.

Габријел је критиковао Вашингтон због увођења нових санкција Русији, јер, како је рекао, европским компанијама ангажованим на енергетским пројектима у Русији прете казне због кршења америчког закона. Немачка министарка економије Бригите Циприес је чак позвала ЕУ да предузме контрамере против САД, уколико немачке компаније «страдају» због нових санкција Русији.

Трамп је раније овог месеца одобрио увођење нових санкција Москви због припајања Крима Руској Федерацији 2014. године, али и због наводног мешања Русије у америчке председничке изборе, што Москва оштро демантује.

Танјуг

 

Тагови: ; ; ;