Градоначелник Дубровнка Мате Франковић требало би да се извини некадашњим суграђанима српске националности који су масовно протерани из Дубровника и којима је насилно отета или уништена имовина, док је један број убијен, сматрају у Савезу Срба из региона.

 

У овом савезу оцењују да је лицемерно понашање Франковића који је одбио да се фотографише са замеником градоначелника Требиња Мирком Ћурићем уз образложење да сарадња два града «може поново бити успостављена након извињења Требиња за све учињено током рата».

У саопштењу се наводи да у прилог етничком чишћењу Срба у Дубровнику најбоље говоре резултати пописа становништва.

«Поуздано се може тврдити да је почетком рата у Дубровнику живело више од 6.000 Срба, док је према попису становништва из 2011. године у Дубровнику живело 1.164 Срба или тек петина од предратног броја», истичу у овом савезу.

У саопштењу се подсећа да су хрватске паравојне снаге 25. августа 1991. године прве напале базу ЈНА у Которском заливу и биле поражене.

Напомиње се да су хрватске паравојне снаге стари град користиле као одбрамбене зидине, а хотеле и болнице као војне објекте за артиљеријске нападе на ЈНА, знајући да ће ЈНА одговорити на ватру бранећи животе својих људи.

«Тадашњи извештач `Вашингтон поста` из Дубровника Петер Мас рекао је да је стари град претрпео незнатна оштећења и да је избројао 15 гелера, негирајући хрватске тврдње да је на Дубровник пало 1.500 граната», додаје се у саопштењу, које је потписао председник Савеза Миодраг Линта.

 

 

РТРС

Тагови: ; ; ;