Златко Хасанбеговић, бивши министар културе у влади Томислава Карамарка и бивши ХДЗ-еовац, поводом обећања премијера Андреја Пленковића да ће наћи адекватно решење спорне спомен плоче ХОС у Јасеновцу, сматра да та плоча треба да остане и да слична спомен обележја припадницима ХОС-а треба подизати широм Хрватске без икаквих ограничења.

За Хасанбеговића је потпуно неприхватљиво да «законити симбол једне законите ратне јединице буде предмет било каквих преиспитивања и довођења у питање».

«Не знам које ће бити решење. Из овога што можемо чути, чини се да је господин Пленковић подлегао политичким притисцима својих коалиционих партнера, ХНС-а и странке господина Милорада Пуповца те да је донео политичку одлуку да се пронађе решење», каже Хасанбеговић за загребачку Н1 ТВ.

Сад, додао је, треба наћи модалитет, јер у овом тренутку не постоји било какво законско упориште за померање ове плоче.

Коментаришући изјаву Пленковића о трагању за решењем спорне плоче, Хасанбеговић каже да је то «тражење квази решења у складу са политичком филозофијом Андреја Пленковића».

«У овом случају једини релевантан контекст Јасеновца је тај да је Јасеновац био изложен бруталној српској агресији ’91. Протерани су сви Хрвати, ослобођен је тек ’95. године. У одбрани и хрватске државе и тог краја учествовали су и хрватски бранитељи из јединице ХОС-а и под симболима ХОС-а и једино релевантно што би не само овај председник владе, него и сви други убудуће у контексту ове плоче и Јасеновца требало да ураде је да иду и запале свећу на том месту и одају почаст војницима који су погинули за одбрану хрватске државе», рекао је Хасанбеговић.

Наводи да место и цео Јасеновац не могу да носе хипотеку јасеновачког логора из Другог светског рата.

На питање да ли је Јасеновац злочиначки логор, Хасанбеговић каже да је у том контексту свако место где су страдали људи место злочина.

У конкретном случају то питање је, каже, потпуно ирелевантно и једна врста, како је рекао, лицемерног виђења да би симболи ХОС-а могли бити постављани у другим деловима Хрватске, али не и у Јасеновцу.

Сматра да је председник СНВ-а и заступник и председник СДСС-а Милорад Пуповац тај који заговара да Јасеновац треба издвојити из обележја и претворити у место посебног пијетета.

А то је, каже, управо оно што је одбијао у граду Вуковару.

Сматра и да усташки поклич «за дом спремни» не треба забрањивати јер, како каже, за тим нема потребе.

«Забранама се не може постићи ништа, оне изазивају бунт и пркос. Нама треба једна нова политичка култура и једна нова државна и национална парадигма коју сам заступао и као политичар и као министар културе, а то је да је истински темељ на којем почива хрватска држава победа у Домовинском рату. Све друго значи изазивање бескрајних подела без почетка и краја», каже Хасанбеговић.

 

РТС/ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ; ; ;