Нови вођа Хамаса у појасу Газе Јехије Синвар изјавио је да је његова организација поправила односе с Ираном након пет година неспоразума и поново добија финансијску и војну помоћ од те земље како би се припремила за нова непријатељства с Израелом.

Он је то рекао синоћ у време посете генералног секретара УН Антонија Гутереса Израелу, коме се израелски премијер Бењамин Нетањаху жалио на растућу анти-израелску активност Ирана и његових савезника у региону.

Иран је раније био један од главних присталица и помагача екстремистичког исламског Хамаса који у својој повељи позива на уништење Израела. Међутим, 2012. године, када је Хамас одбио да подржи иранског блиског савезника, председника Сирије Башара Асада у сиријском грађанском рату, те везе су прекинуте.

Сада су обновљене и јаче су него икад, рекао је Синвар новинарима.

«Данас су односи с Ираном одлични», рекао је он током свог првог састанка с новинарима откако је изабран за вођу у фебруару, додавши да Исламска Република Иран највише војно и финансијски помаже војно крило Хамаса.

Синвар (55) био је две деценије у израелском затвору након што је проглашен кривим за организовање отмице и убиство два израелска војника. Он има блиске везе с војним крилом Хамаса и залаже се за чврст однос према Израелу.

 

Бета

Тагови: ; ; ;