Од сукоба на простору бивше Југославије 10.416 људи се још воде као нестали, а Србија тражи више од 4.000, рекао је данас председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић и навео да је расветљавање њихових судбина тешко, јер не постоје нове информације.

Одаловић је, на Међународни дан несталих лица, казао да Србија тражи више од 4.000 несталих, а решење тог проблема је, како каже, битан предуслов за стабилизацију стања у региону.

„Прошло је много времена, нема нових информација о потенцијалним локацијама где се тела људи налазе. Тела оних које ми тражимо су на КиМ, у Хрватској и Босни”, рекао је Одаловић за РТС.

Према његховим речима, Србија се одговорно понела са проблемом, есхумиране су гробнице за које се знало да су измештене и 900 тела Албанаца предато је породицама, а Приштини, односно Међународном комитету Црвеног крста више од 2.500 докумената.

„Ми нисмо добили ни један документ. Чињеница је да је у застоју процес, да не постоји спремност друге стране. Није отворен архив такозване Ослободилачке војске Косова”, подсетио је он.

Говорећо о инциденту у Загребу где је помоћник министра бранитеља рекао да „зло долази из Србије”, Одаловић је рекао да је то озбиљна провокација на месту где није смело да се деси.

„Недопустиво је да у Хрватској после 25 година имамо још 74 позната гробна места која нису есхумирана, да после 15 година немамо одговоре за преко 70 људи за које смо ми дали локације”, нагласио је он.

Породице несталих, додаје, оправдано суи незадовољне и траже одговор и подсећа да се више од 4.000 тела налазе у мртвачницама широм бивше Југославије, у Приштини око 400.

 

(Танјуг)

Тагови: ; ;