Хрватска десница се још једном потрудила да нанесе штету имиџу Хрватске у свету, а овог пута је то учињено са плочом на којој је уклесан усташки поздрав, а која је постављена у Јасеновцу, чије уклањање је премијер Андреј Пленковић својевремено оценио као веома «деликатно», пишу немачки медији.

Левичарски дневник Нојес Дојчланд у опширном тексту о «Усташком поздраву као камену спотицања», који је «изазвао свађу коалиционих партнера», истиче да је Јасеновац био концентрациони логор у којем је убијено више од 80.000 људи од којих је више од половине било Срба, петина Рома и шестина Јевреја, док су остали били Хрвати који су се противили фашистичком резиму. НД наводи да је ХОС-ов грб с усташким поздравом «За дом спремни» званично регистрован од институција државе, што министар правосуђа Дражен Бошњаковић тумачи као разлог да у закону нема упоришта за њено уклањање.

Напомиње се да уклањање плоче тражи не само ХНС, мања чланица владајуће коалиције, већ и СДСС, странка српске мањине која је део владајуће коалиције, и чији је предсједник Милорад Пуповац поручио да је потрошен кредит који су дали влади да уклони плочу с усташким поздравом.

Лист напомиње и да је премијер Андреј Пленковић додатно под притиском «десно-националистичког крила своје странке», као и да је проблем усташког поздрава у Јасеновцу описао «деликатним».

Наводе и оцену политичког аналитичара Жарка Пуховског, који је ХЏ упоредио са «понашањем малог детета које није написало задатак  и нада се да ће проблем сутра сам од себе нестати».

Регионални лист Зехсихе Цајтунг објавио такође бише о свађи у хрватској власти због фашистичког поклича у којем се као највећи «камен спотицања» у, иначе, како кажу, климавој десно-центристичкој коалицији постала једна комеморативна плоча.

Напомињу да је њено уклањање премијер Пленковић договорио с коалиционим партнером ХНС-ом.

Цитирају народњака Томислава Стојака који је изјавио да «није прихватљиво партнерство у којем се не поштују договори».

«Баш у центру Јасеновца, места у којем се налазио једини логор уништења који нису водили Немци тоеком Другог светског рата, једно удружење ветерана из Хрватског рата (1991-1995) поставило је у децембру прошле године спомен-плочу с проблематичним поздравом», наводи лист.

Подсећа да је најмање 83.000 људи изгубило је живот у том највећем концентрационом логору једне нацистима вазалске државе, коју је водио фашистички лидер усташа Анте Павелић.»

Зехсихе Цајтунг такође наводи изјаву Бошњаковића који тврди да у закону нема основа за уклањање спорне спомен-плоче ХОС.

Ројтерс

Тагови: ; ; ;