Стални представник Кине у УН Љу Ђеји позвао је да се престане са распоређивањем америчког система противракетне одбране ТХААД у Јужној Кореји и додао да се Кина противи сваком „хаосу или рату“ на Корејском полуострву.

„Кина се противи сваком хаосу или рату на (Корејском) полуострву. Интензивирање војног распоређивања на полуострву неће помоћи у постизању циља денуклеаризације или регионалне стабилности. Размештање система ТХААД у североисточној Азији представља озбиљну претњу за регионални стратешки баланс и подрива стратешке безбедносне интересе свих земаља у региону, укључујући и Кину“, изјавио је стални представник на заседању Савета безбедности УН и додао да ће то довести до даље ескалације на полуострву.

Он је такође позвао на престанак увођења једностраних санкција против физичких лица и организација у другим земљама.

У јулу 2016. године, након пет месеци преговора, САД и Јужна Кореја договориле су се о распоређивању система ТХААД који ће, уколико буде потребно, пресретати севернокорејске балистичке ракете. ТХААД (систем за ваздушну одбрану) предвиђен је за атмосферско пресретање ракета, како се тврди, малог и средњег домета. Размештање ТХААД-а изазива забринутост Кине и Русије. Јапан је одобрио ове планове, наглашавајући да ће распоређивање ТХААД-а допринети миру и стабилности у региону.

 

СПУТНИК

Тагови: ; ;