Руски војници из Центра за помирење сукобљених страна (ЦПВС) у Сирији доставили су хуманитарну помоћ становништву два села која се налазе у де-ескалационој зони северно од града Хомс.

Прва испорука хуманитарне помоћи у зонама деескалације у провинцији Хомс на територији под контролом представника умерене сиријске опозиције, била је почетком августа. Хуманитарној операцији су претходили преговори преставника ЦПВС са наоружаном опозиције — милитантима који су у замену за хуманитарну помоћ гарантовали прекид ратних дејстава и обећали да ће одболирати пут Хомс-Хама који је од значаја за цивилно становништво.

Пуски војници дистрибуирали су око две тоне хране — брашно, шећер, пиринач. Поред тога, успели су да отворе пут Хомс-Хама за испоруку хране и лекова дубоко у зону деескалације. Први такав хуманитарни концој био је колона УН. Према заступнику ЦПВС А. Сазонове у том конвоју су прехрамбени производи, одећа, прибора потребан за нову школску годину.

Како је представник власти у Хомсу рекао, отварање овог пута је могуће захваљујући напорима Руске Федерације што ће омогућити у будућности да се обнови мир на северу покрајине.

Тагови: ; ; ; ;