Савет безбедности УН саопштио је да је неопходно предузети конкретне кораке за смањење напетости око ракетног програма Северне Кореје. коначном документу који је усвојио Савет безбедности УН наглашава се да Савет безбедности „снажно осуђује“ ракетне пробе Северне Кореје, као и низ лансирања балистичких ракета изведених 25. аугуста.

© REUTERS/ Andrew Kelly

„Савет безбедности је одлучан да Корејско полуострво постане ненуклеарна зона и наглашава да су изузетно важне хитне и конкретне акције за смањење тензија на Корејском полуострву и шире“, наводи се у саопштењу председника Савета безбедности након затворених консултација у уторак увече.
Савет безбедности УН такође је затражио од Северне Кореје да се у потпуности придржава свих резолуција УН, укључујући „налог за одрицање од свих нуклеарних оружја и постојећих нуклеарних програма“ и оружја за масовно уништење што се може у потпуности проверити, а такође да се „неће изводити наредне нуклеарне пробе“.

Истакавши циљ подржавања мира и стабилности на Корејском полуострву, Савет безбедности УН изразио је „посвећеност мирном, дипломатском и политичком решењу ситуације“. Према речима дипломата у УН, последња одредба је укључена у текст изјаве председника захваљујући напорима Русије и Кине.

Стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је да не сме бити војног решења за проблеме Корејског полуострва и да је неопходно да се напусте једностране санкције против земље.

„Не може бити војног решења за проблеме Корејског полуострва. Сматрамо да све наредне одлуке Савета безбедности о Северној Кореји треба јасно да указују на то. Такође је неопходно да се укину додатне једностране санкције, поред оних које усваја Савет“, рекао је Небензја на ванредном заседању Савета безбедности УН након још једног лансирања ракете у Северној Кореји.

„За нормализацију ситуације на Корејском полуострву неопходан је приступ који предвиђа прекид нуклеарних ракетних проба у Северној Кореји, као и одустајање од повећања војне инфраструктуре, укључујући и систем ТХААД и смањење размера војних вежби које се одржавају“, рекао је Небензја на састанку Савета безбедности УН.

Он је истакао да „мапа пута“ за решавање проблема могу да буду „заједничке руско-кинеске идеје које су представљане у различитим форматима“. Он је уверен да би за решавање ситуације на Корејском полуострву требало „користити политичка средства“.

Руски амбасадор у УН је додао да би Пјонгјанг требало да ограничи забрањене програме и придружи се конвенцији о забрани хемијског оружја.

Спутњик

 

 

Тагови: ; ; ;