Бугарска агенција за безбедност хране открила је присуство инсектицида фипронил у још једном контигенту јаја испоручених из Немачке, извештава агенција БТА

Бугарска агенција за безбедност хране открила је присуство инсектицида фипронил у још једном контигенту јаја испоручених из Немачке, извештава агенција БТА.

Министарство пољопривреде је саопштило да су лабораторијска испитивања показала висок садржај фипронила у пошиљци јаја у праху из Немачке.

Укупно је 500 килограма тих јаја испоручено у Бугарску.

Око 93 килограма контаминираних јаја је већ употребљено у производњи 12.500 килограма сладоледа, који је већ повучен са тржишта.

Преостала количина од 407 килограма јаја у праху биће уништена.

Европска комисија је 28. августа потврдила нотификацију бугарских органа за безбедност хране у Систему брзог узбуњивања за храну и храну за животиње (РАСФФ). Путем тог система све државе чланице су обавештене да је на европском тржишту дистрибуирана још једна пошиљка јаја контаминираних фипронилом.

У троку је провера фарми, магацина и производних погона који користе производе од јаја широм Бугарске, саопштило је Министарство пољопривреде.

Број земаља ЕУ погођених скандалом загађених јаја сада се попео на 18.

Фипронил је инсектицид чије је коришћење на животињама које су намењене ланцу прехране забрањено у Европској унији.

У Холандији су ухапшене две особе које се терете да су у производе за уништавање бува, крпеља и вашака на фармама убациле фипронил, што је довело до контаминирања милиона јаја, изазваши један од највећих здравствених скандала на Старом континенту.

Танјуг

Тагови: ; ; ;