Укупни економски трошкови и штета коју је проузроковао ураган «Харви» процењују се на 42 милијарде долара, због чега се може сврстати међу пет најскупљих олуја које су икада погодиле САД.

Преко ноћи, процењена штета је порасла са 30 милијарди долара на 42 милијарде долара, јер су поплаве почеле да се шире и на Луизијану, према речима Чака Вотсона из компаније Енки рисерч, преноси агенција Франс прес. Иако се власти и даље фокусирају на спасавање преживелих, последице олује постепено излазе на видело.

«Да је Харви био нормалан ураган, то би вероватно била штета од четири милијарде долара. Било би трагично за људе погођене олујом, али када је реч о ефектима по макроекономију, уопште не бисмо причали о томе», изјаво је Вотсон за АФП.

Са неповратним економским губицима од 42 милијарде долара, ураган «Харви» ће иза себе оставити штету као ураган «Ајк», који је 2008. године погодио Тексас и делове Кариба наневши трошкове од 43 милијарде долара, и ураган «Вилма, који је протутњао Северном Америком 2005. године, наневши штету од 38 милијарди долара, према проценама Вотсона.

Тексас, енергетско чвориште САД са годишњим бруто домаћим производом од 1.600 милијарди долара, чини чак девет целокупног БДП-а САД, што значи да је реч о другој најмоћнијој америчкој савезној држави.

Танјуг

 

 

Тагови: ; ; ;