Шеф авганистанске обавештајне службе свакодневно телефоном разговара са лидерима талибана о уставу и политичкој будућности земље, упркос застоју у мировним преговорима владе у Кабулу и талибана, јавља АП.

 (Photo by Majid Saeedi

Осим тога, саветник авганистанске службе за националну безбедност разговара са талибанима сваког другог месеца, додају званичници упознати са ситуацијом, а преноси агенција АП која је имала увид у документа која садрже детаље конверзације између авганистанских званичника и лидера талибана.

Иако авганистански званичници наводе да ниједна страна није спремна на јавну расправу о мировним преговорима, документи разоткривају детаље међусобних разговора, као и очигледну спремност талибана да прихвате устав Авганистана и будуће изборе.

Неименовани званичник авганистанске безбедносне службе је у изјави за АП открио да талибани желе одређене измене устава, као и исламски систем владавине у Авганистану.

Према речима тог званичника, талибани су изнели четири захтева.

У свом првом захтеву, талибани наводе да ће прихватити подједнако образовање дечака и девојчица на свим нивоима, али да захтевају сегрегацију по полу.

У другом захтеву, талибани наводе да жене могу радити у свим областима, укључујући војску и судство, и да могу бити судије на свим нивоима, изузев у Врховном суду. Али, ипак, желе уставне гаранције да жена не може постати председник.

Према трећем захтеву, специјални судови би требало да буду формирани како би надзирали хиљаде случајева у којима је дошло до наводног илегалног преласка земљишних поседа у руке богатих и моћних у постталибанској ери. Талибани желе да се земљиште врати онима од којих је одузето.

Избори би, како се наводи у четвртом захтеву, могли бити одржани након успостављања привремене владе, при чему никоме повезаном са претходним владама не би било дозвољено да буде део привремене администрације.

Танјуг

Тагови: ; ;