Северна Кореја је 28. августа тестирала балистичку ракету средњег домета. Пролетела је изнад територије Јапана. Додуше на висини изнад 100 километара који се сматрају ваздушним простором Јапана. Али, да ли противракетни системи Сједињених Држава могли да оборе ту ракету?

Војни експерт америчког реномираног листа The National Interest — Дејв Маџумбар — процењује да им то не би пошло за руком:

„Министарство одбране САД је регистровало лансирање те ракете и испратило је трајекторију њеног лета. Шта су САД и Јапан могли да ураде да би та ракета, лансирана из близине главног града Пјонгјанга, била пресретнута? Највероватније: практично ништа“ — уверен је Маџумбар.

Са њим је у основи сагласан старији научни сарадник у Центру за питања неширења атомског наоружања Џошуа Полак који додатно указује:

„Није јасно да ли је било покушаја да се та ракета обори док је летела изнад Јапана. Бродска противракетна одбрана те земље, који чини систем Иџис, има такве могућности, али то уопште не значи да оне могу стићи севернокорејске балистичке ракете док су на узлазној путањи лета.

Колико знам, Иџиси се увек постављају између севернокорејских лансирних тачака и могућих циљева, али ближе циљевима — да би могли да пресрећу ракете у завршној фази лета. Зато се бродови са Иџисима налазе у Јапанском мору а не у водама Пацифика“.

Најкатегоричнији је председник Фонда „Плушарес“ Џозеф Чиринсионе који категорички искључује могућност да америчка и јапанска ПРО ефикасно пресрећу севернокорејске балистичке ракете:

„Зенитне ракете Патриот обезбеђују заштиту од ракета блиског радијуса дејства. Системи Иџис које носе јапанске крстарице и разарачи аналогни су системима Патриот. А елементи наше противракетне одбране THAAD у Јужној Кореји налазе се предалеко. Зато ни један од наведена три елемента ПРО не би могао да пресретне и уништи севернокорејску ракету! Чак и кад би сви ти елементи одлично функционисали, а то није ни издалека тако“.

Он је уверен да ствари не би битно боље стајале ни кад би Јапан набавио нове, додатне системе ПРО:

„И кад би Токио купио ПРО THAAD, морао би да његове батерије постави на Хокаиду око Сапороа да би имао какве-такве шансе да обори балистичку ракету испаљену из Северне Кореје. Имам у виду ракету каква је била лансирана 28. августа. У случају реалног ракетног напада — Јапан не би био у стању да обезбеди сигурну заштиту своје територије“.

Председник Фонда „Плушарес“ закључно опомиње:

„Данас не постоји систем ПРО који би гарантовао сигурну заштиту од удара неколико севернокорејских ракета! Сједињене Државе ће морати да се помире са чињеницом да је Северна Кореја сада атомска сила са развијеним ракетним технологијама. САД ће морати да науче да живе заједно са Северном Корејом“.

 

Факти

Тагови: ; ; ; ;