Главни преговарач Европске комисије за процес изласка Велике Британије из ЕУ, Мишел Барније, изјавио је да није постигнут никакав значајнији напредак у трећој рунди преговора о Брегзиту, а главни камен спотицања је — финансијско поравнање.

По завршетку најновије, треће рунде преговора, Барније и његов британски колега Дејвид Дејвис истакли су да им се ставови и даље разилазе, упркос томе што истиче време за постизање обухватног споразума о разлазу, преноси АФП.

«Ова недеља је донела корисна разјашњења, али нисмо остварили никакав значајнији напредак о кључним питањима», изјавио је Барније на заједничкој конференцији за новинаре са Дејвисом у Бриселу.

Барније је критиковао Лондон због немогућих захтева, као што је тражење права гласа Лондона у прописима о јединственом тржишту ЕУ, пошто буде ван тог тржишта, преноси Ројтерс.

Позиције ЕУ и Британије о Брегзиту су, како је навео, још толико удаљене да постоји мала шанса да Брисел пристане на почетак преговора о будућим односима са Лондоном у октобру, како је првобитно било планирано.

«Како да градимо поверење и разговарамо о будућим односима када постоји толика неизвесност?», запитао се Барније.

Дејвис је данас био оптимистичнији од Барнијеа, мада је поновио позив европској страни да покаже више флексибилности, поготову када је реч о рачуну који Британија мора да плати као цену за напуштење блока.

У Бриселу се процењује да та сума износи око 100 милијарди евра, док према наводима у Лондону она износи — 40 милијарди евра, напомиње француска агенција.

«Ми смо земља која испуњава своје међународне обавезе», нагласио је Дејвис.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;