Мађарска, њене границе са Србијом и Хрватском ојачане оградом, полиција и војне снаге, штите све грађане Европе од поплаве нелегалних миграната, поручују из Будимпеште и истичу да је време да ЕУ помогне Мађарској, као што је помогла Италији, Грчкој и Бугарској.

Мађарски премијер Виктор Орбан ће тражити од Европске уније да покрије половину трошкова изградње пограничне ограде како би се спречио улазак миграната, изјавио је данас Орбанов саветник Јанош Лазар.

Према његовим речима, Орбан ће данас писати председнику Европске комисије Жан Клод Јункеру, тражећи од Европске комисије допринос од око 400 милиона евра, преноси агенција Ројтерс.

Лазар је рекао да Мађарска, њене границе са Србијом и Хрватском ојачане оградом, полиција и војне снаге, «штите све грађане Европе од поплаве нелегалних миграната» и да је време да ЕУ помогне Мађарској, као што је помогла Италији, Грчкој и Бугарској.

«Не могу се примењивати двоструки стандарди», изјавио је Лазар.

Најновији захтев Будимпеште долази само неколико дана уочи пресуде врховног суда ЕУ поводом тужбе коју су Мађарска и Словачка покренуле, противећи се одлуци Европског савета о обавезним квотама за пријем миграната.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;