Његова светост патријарх српски Иринеј и председник Републике Српске Милорад Додик у суботу, 2. септембра, требало би да отворе Предшколску установу «Патријарх Павле» у Источном Новом Сарајеву.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изјавио је Срни да је церемонија отварања обданишта предвиђена за 15.00 часова.

Он је рекао да ће у згради и дворишту обданишта у суботу бити «Дан отворених врата» са разноврсним културно-забавним садржајима у којима ће да учествују и деца, док ће њихови родитељи моћи да се упознају са изгледом и садржајима обданишта.

Ћосић је подсетио да су обданиште у септембру прошле године заједно основали Општина Источно Ново Сарајево и Митрополија дабробосанска Српске православне цркве.

«Изградњу објекта површине око 790 метара квадратних са 2.100 метара квадратних дворишта, која је почела у априлу 2015. године и завршена почетком прошле године, подржао је кабинет председника Српске са 400.000 КМ, док је 570.000 КМ обезбедила Општина Источно Ново Сарајево», рекао је Ћосић.

Он је навео да је капацитет обданишта, које почиње са радом у понедељак, 4. септембра, 120 деце од чега 20 јасличког узраста.

«Ово је прва јавна предшколска установа у доњем делу града Источно Сарајево који чине општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа», нагласио је Ћосић.

Он је најавио да ће у суботу, 2. септембра, на локалитету Тврдимића, општина Источно Ново Сарајево, у функцију бити пуштен дио водовода вредности 95.000 КМ, у оквиру пројекта који је код Фонда за заштиту животне средине кандидовало предузеће «Водовод и канализација» Источно Сарајево.

Ћосић је рекао да је церемонија пуштања у рад дела водовода планирана за 13.30 часова.

«Волели би да се председник Додик појави и на овој свечаности, а постоје наговештаји да би могао да присуствује и министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић», истакао је Ћосић.

Он је најавио да ће реконструкција водоводног система на Тврдимићима бити настављена и идуће године за шта ће Општина Источно Ново Сарајево да издвоји око 100.000 КМ.

Ћосић је појаснио да је циљ да буде реконструисана комплетна водоводна мрежа, те да се покуша довести вода са још неких врела у резервоар Тврдимићи како би био решен проблем водоснабдијевања комплетног становништва на том подручју.

«То подручје је за локалну заједницу изузетно важно, јер је намера да се на њему развија, не само сеоски, него и планински туризам. Намјеравамо да правимо туристички комплекс који ће у основи имати понуду за изградњу викендица типског облика», појаснио је Ћосић.

 

РТРС

Тагови: ;