Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Марко Ђурић саопштио је да представницима Србије и адвокатима данас није било омогућено да посете ухапшеног српског старца Богдана Митровића.

 

Ђурић је упозорио привремене институције самоуправе у Приштини да ће, уколико не буду поштована елементарна људска права ухапшеног Богдана Митровића, бити испитана могућност за утврђивање кривичне одговорности особа које су укључене у његов прогон.

Он је нагласио да је последњи тренутак да представници међународних институција на Косову и Метохији реагују како би се спречило даље кршење Митровићевих људских права.

Ђурић је истакао да делегацији Канцеларије за Косово и Метохију, у којој су били званичници ове канцеларије и адвокати, није било омогућено да посети притвореника, иако је добијена сва потребна документација за реализовање посјете.

«Нико није толико наиван да повјерује да је реч о самовољи обезбеђења затвора у Подујеву» — рекао је Ђурић.

Он је навео да је старца Бограна Митровића полиција самопроглашеног Косова дословно киднаповала приликом посете његовој кући у Мушутишту, у општини Србица, по лажној, «бандитски конструисаној оптужници за наводне ратне злочине».

Ђурић каже да су посете затвореницима дозвољаване и у време владавине најозлоглашенијих диктаторских режима широм света.

Он је оцијенио да су привремене власти у Приштини данас јасно демонстрирале какво друштво желе да створе — друштво у којем ће Срби бити жртве апартхејда, правног и сваког другог насиља.

«Ако Приштина мисли да ће овакво диктаторско поступање донети ишта добро албанском народу на Косову и Метохији или сепаратистичким амбицијама њихове политичке елите, онда се грдно варају» — истакао је Ђурић.

Он је нагласио да оваква пракса може само довести до ескалације међуетничке мржње и неповерења на Косову и Метохији, од чега корист не могу имати ни један, ни други народ.

» Сведоци смо најбруталније хајке једног институционалног система против недужног човека, чија је једина кривица то што је Србин и што неће да се помири са чињеницом да је организована дружина узурпатора насилно запосела српске куће и имања у општини Србица и бројним другим општинама широм Косова и Метохије» — навео је Ђурић.

 

 

 

 

 

Тагови: ; ;