Руско Министарство спољних послова оптужило је данас украјинске власти за отмицу руске новинарке сматрајући такав потез „намерном провокацијом“ коју чине украјинске безбедносне службе.

Украјинска служба безбедности је саопштила да ће депортовати новинарку руског „Канала 1“ Ану Курбатову, коју украјинске власти оптужују за манипулисање информацијама од јавног значаја и учествовање у антиукрајинској пропаганди.

Међународна федерација новинара са седиштем у Бриселу саопштила је да проверава информације у вези са руском новинарком Аном Курбатовом, а представник Федерације Ести Ортиз је изјавио да су у контакту са удружењима новинара и у Кијеву и у Москви, и да су и једни и други потврдили да је украјинска служба безбедности задржала руску новинарку.

Руска новинарка Ана Курбатова биће депортована а исто ће се десити „свакоме ко се усуди да критикује Украјину“, изјавила је раније данас портпаролка Украјинске службе безбедности Јелена Гитлијанска. Она је у објави на Фејсбуку додала да су издата неопходна документа за депортацију новинарке руског „Канала 1“.

Амбасада Русије у Кијеву послала је протестну ноту украјинском Министарству спољних послова тим поводом.

Спутник

Тагови: ; ; ; ;