САД су послале појачање у борбеним авионима да патролирају небом над НАТО чланицама — Литванијом, Летонијом и Естонијом — током великих руских војних вежби. Вежбе ће се наредног месеца одржати у региону Балтика.

Седам америчких борбених авиона Ф-15Ц слетело је ове недеље у ваздухопловну базу Шјауљај, у Литванији, како би патролирали небом изнад балтичких земаља, што је за три више него што је обично коришћено откако је патролна мисија НАТО појачана након кримске кризе у 2014. години, преноси агенција Ројтерс.

«Појачавамо мисију патролирања из ваздуха током периода одржавања војне вежбе «Запад». Драго нам је што такође овде имамо додатне копнене трупе», изјавио је заменик литванског министра одбране Витаутас Умбрасас новинарима у Шјауљају, мислећи на додатних 600 америчких војника који ће бити распоређени у балтичким земљама током руско-белоруске војне вежбе.

Водећи командант америчких ваздухопловних снага у Европи Тод Волтерс је рекао да је број борбених авиона повећан због «повољних прилика за обуку» у Литванији, без икаквог помена Русије током конференције за новинаре у Шјауљају.

Војна вежба «Запад», која ће се од 14. до 20. септембра одржати у Белорусији, западној Русији и руској енклави Калињинграду, изазвала је незадовољство у региону, иако је Москва саопштила да ће се војне снаге увежбавати искључиво за дефанзивни сценарио и да неће бити припрема за инвазију.

Званична Москва је саопштила да ће скоро 13.000 руских и белоруских војника учествовати у вежби «Запад», као и 70 авиона и хеликоптера.

Ројтерс/Бета

Тагови: ; ; ;