Вештак судске медицине Зоран Станковић рекао је у наставку суђења Сакибу Халиловићу и Елфети Весели, оптуженима за свирепо убиство дванаестогодишњег Слободана Стојановића 1992. године на подручју Зворника, да је обдукцијом посмртних остатака дечака утврђено да има прострелну рану на глави нанесену ватреним оружјем, што је вероватно узроковало његову смрт.

 

Станковић је Суду БиХ предочио обдукциони запис који је сачинио 6. марта 1993. године.

Он каже да је, на позив истражног судије Радована Николића, дошао у Зворник да би извршио обдукцију три до пет тела пронађених на подручју Зворника, те да је прво тијело, које је било замотано у плави раднички мантил, било у стању одмакле трулежи.

«Реч је била о дечаку високом 145 центиметара, а пошто се тада трагало за Слободаном Стојановићем, основано смо сумњали да смо пронашли њега. Позвали смо његове родитеље и на основу зубног статуса, карактеристика тела, косе и висине утврдили да је то он», рекао је Станковић.

Он је додао да су на телу пронађене повреде од хладног и ватреног оружја. На лобањи је уочен улазни прострелни отвор око којег је било огарење настало деловањем ватреног оружја из непосредне близине, док су на левој половини тела пронађене ране настале експлозијом.

«Недостајала је десна ушна шкољка, а забележене су и ране у пределу стомака нанесене оштрим предметом — ножем, бритвом или неким другим сечивом», рекао је вештак и додао да није могао сигурно да тврди да су оне могле узроковати смрт.

Станковић није могао рећи тачан редослед наношења повреда, нити утврдити датум смрти. Истакао је да су у овом процесу примењене све познате и доступне методе, а да се у то време ДНК анализа, која је била веома скупа, радила само у Високом.

Он је додао да је без дилеме констатовано да је реч о телу Слободана Стојановића.

Тужилаштво терети другооптужену Веселијеву да је као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила дванаестогодишњег дечака српске националности у насељу Бајрићи-Ново Село, на подручју Каменице, у општини Зворник.

Према оптужници, Веселијева је на најсвирепији начин убила Стојановића, тако што му је, док је био на бициклу, пришла с леђа и заклала га ножем.

У оптужници се наводи да је Халиловић, који је био командант Диверзантског вода, знао да је његова подређена починила ово кривично дело, али није предузео неопходне мере да буде кажњена.

Суђење ће бити настављено 6. септембра.

 

 

РТРС

Тагови: ;