Цео свет без даха прати најновију ескалацију кризе у Северној Кореји, а руска авијација прелетела је неутралне воде Јапанског, Жутог и Источног кинеског мора, обишавши Корејско полуострво.

А-50У је први лет имао 2011. године, као најновије побољшање првобитног А-50, који је у употреби у руској војсци од 1989. године.

Летели су руски стратешки носачи ракета Ту-95МС, а пратили су их ловци Су-35С и авиони за радарско надгледање и навођење А-50У, познат и као „летећи радар“.

Овај авион је на Западу познат по НАТО кодном имену „Мејнстеј“. Авиони „Беријев“ обично носе почетну руску ознаку „Б“ испред броја, али је летелица ипак задржала ознаку „А“ коју је Беријев доделио прототипу.

Авион је модернизован радиотехничким комплексом „Шмељ“, који може да открије циљеве на растојању од 300 до 600 километара.

Авион А-50 открива и идентификује објекте у ваздуху, одређује њихове координате и податке о путањи лета и преноси информације командним центрима. А-50 такође делује као контролни центар, наводећи ловце-пресретаче и тактичке ваздухоплове у циљу напада на земаљске циљеве на малим надморским висинама. Улога А-50 је слична оној коју у америчком ваздухопловству има Е-3 AEВ, систем који је развио „Боинг“.

А-50У функционише и као контролни центар који управља са 10 до 12 ловаца у исто време. Нова модификована летелица добила је дигитални систем за упозоравање радара и кабину са повећаним комфором која може да се користи за дуготрајно патролирање ваздушним простором. Часопис „Нешенел интерест“ назвао је А-50У „најсмртоноснијим руским авионом за који никад нисте чули“.

Летелица је развијена из транспортног авиона „Иљушин“ ИЛ-76МД.

Спутњик

Тагови: ; ;