Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала је медијске наводе да су САД продавале оружје терористичкој организацији ДАЕШ.

„Наравно, ти материјали захтевају пажљиву проверу одговарајућих структура, укључујући и међународне структуре. У тим материјалима пише да се америчка коалиција бави не оним што је било објављено, то јест не бави се борбом против терориста на југу Сирије, већ да реализују сопствене циљеве. Један од задатака је стварање сопствене зоне утицаја у тој држави, исцрпљеној борбом против тероризма. За то, према речима очевидаца, користе се различити инструменти попут директне предаје наоружања стране производње милитантима, као што се то десило у бази Ат Танф на југу земље“, изјавила је Захарова.

Она је нагласила да руска страна позива различите међународне институције да истраже и дају оцену те информације.

Раније се на телевизији „Русија 24“ појавила репортажа о Асаду Асалму, бившем борцу проамеричке незаконите формације из базе Ат Танф, који је прешао на страну званичних сиријских снага и испричао о сарадњи САД и ДАЕШ-а.

Према његовим речима, неки милитанти под контролом САД су продавали оружје терористима, а амерички војници уопште нису реаговали на то.

„Када смо сазнали да командир нашег одреда продаје оружје терористима ДАЕШ-а, о томе смо обавестили америчко руководство базе, али након нашег извештаја нису биле предузете никакве мере. Они су само појачали подршку човеку ког су именовали за нашег командира и који је сарађивао са ДАЕШ-ом“, изјавио је Асалм.

 

Восток

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;